درباره ما

 «تولید علوم انسانی اسلامی» و «تربیت نیروی درجه یک برای نظام» همواره از اصول محوری و مأموریت دانشگاه امام صادق علیه السلام بوده است. اثرپذیری علوم انسانی از مبانی معرفتی و نقش معارف اسلامی در تحول علوم انسانی، دانشگاه را بر آن می داشت که به طراحی نو و بازمهندسی نظام آموزشی و پژوهشی جهت پاسخگویی به نیازهای نوظهور انقلاب، نظام اسلامی، و تربیت اسلامی به عنوان یک اصل محوری برای تحقق مأموریت خویش بپردازد و بر این باور است که علم توأم با تزکیه نفس می‌تواند هویت جامعه را متأثر در مسیر تعالی و رشد قرار دهد.

از این حیث «تربیت» را می‌توان مقوله‌ای محوری یاد نمود که وظایف و کار ویژه‌های دانشگاه، در چارچوب آن معنا می‌یابد؛ زیرا که «علم» بدون «تزکیه» بیش از آنکه ابزاری در مسیر تعالی و اصلاح امور جامعه باشد، عاملی مشکل‌ساز خواهد بود که سازمان و هویت جامعه را متأثر و دگرگون می‌سازد.

از سوی دیگر «سیاست‌ها» تابع اصول و مبادی علمی هستند و نمی‌توان منکر این تجربه تاریخی شد که استواری و کارآمدی سیاست‌ها در گرو انجام پژوهش‌های علمی و بهره‌مندی از نتایج آن‌هاست. از این منظر پیشگامان عرصه علم و پژوهش، راهبران اصلی جریان‌های فکری و اجرایی به‌حساب می‌آیند و نمی‌توان آینده درخشانی را بدون توانایی‌های علمی ـ پژوهشی رقم زد و سخن از «مرجعیت علمی» در واقع پاسخ‌گویی به این نیاز بنیادین است.

دانشگاه امام صادق علیه السلام درواقع یک الگوی عملی برای تحقق ایده دانشگاه اسلامی در شرایط جهان معاصر است. الگویی که هم‌اکنون ثمرات نیکوی آن در فضای ملی و بین‌المللی قابل مشاهده است. طبعاً آنچه حاصل آمده محصول نیّت خالصانه و جهاد علمی مستمر مجموعه بنیان‌گذاران و دانش‌آموختگان این نهاد است که امید می‌رود با اتکا به تأییدات الهی و تلاش همه‌جانبه اساتید، دانشجویان و مدیران دانشگاه، بتواند به مرجعی تمام‌عیار در گستره جهانی تبدیل گردد.

دانشگاه امام صادق علیه‌السلام در سال ۱۳۶۱ هجری شمسی (۱۹۸۳ میلادی و ۱۴۰۲ هجری قمری) در تهران تاسیس شد. مؤسسان این دانشگاه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با درک شکاف موجود بین حوزه و دانشگاه در صدد تاسیس دانشگاهی بر‌آمدند که تلفیقی از دروس حوزه و دانشگاه را در خود داشته باشد. موضوع جدایی حوزه و دانشگاه از توجهات اصلی بنیانگذار جمهوری اسلامی‌ ایران، حضرت امام خمینی (قدس سره الشریف) بوده است و ایشان در مقاطع مختلف و در سخنرانی‌ها و وصیت‌نامه خود بارها بر وجود برنامه‌ای استعماری جهت ایجاد گسست بین این دو نهاد تاکید کرده و لزوم پیوند آن دو را گوشزد نموده‌اند.

مؤسسان دانشگاه، ریاست آن را به آیت الله محمد رضا مهدوی کنی (رحمه الله علیه) از یاران نزدیک امام خمینی (قدس سره الشریف) و از مبارزان انقلابی که مصائب زیادی را در دوران شاه تحمل کرده و بارها مورد شکنجه و تبعید قرار گرفته بود، سپردند و بدین ترتیب، در گام نخست، نظام علمی دانشگاهی با تلفیقی از دروس معارف اسلامی و علوم متداول انسانی به همراه اجرای اصول تربیتی و اخلاقی حوزه‌های علمیه اجرایی گردید. در این نظام دانشجویان همزمان با تحصیل علوم اسلامی، علوم متداول انسانی را نیز می‌آموزند. تلاش مسؤولان دانشگاه نیز بر آن است که این دانشگاه صرفا یک محیط علمی نباشد بلکه جنبه‌های تربیتی نیز در آن لحاظ شود.

هم اینک ریاست دانشگاه بعهده آیت‌الله حسینعلی سعدی است که دارای درجه اجتهاد و دکترای تخصصی فقه و حقوق از دانشگاه امام صادق علیه‌السلام و از شاگردان مرحوم آیت الله مهدوی کنی ره است.

دانشگاه امام صادق علیه السلام همواره کوشیده است تا در خط مقدم پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و رهبری، ثابت قدم و پا بر جا بماند؛ از این رو یکی از اصلی ترین ویژگی های این دانشگاه را باید در جذب و پرورش دانشجویان انقلابی و پایبند به آرمان های امام(ره) و رهبر معظّم انقلاب (مدظله العالی) دانست.

حضور پیشرو و پیشتاز ریاست فقید دانشگاه در مشارکت در پیشبرد اهداف انقلاب و دفاع از رسالت امام و شهداء، و نیز تأکید جّدی رسالت دانشگاه بر لزوم حضور فعّالانه در صحنه های انقلاب، فضای دانشگاه را به گونه ای رقم زده است که همه دانشجویان، مدیران و اعضای هیأت علمی دانشگاه خود را در قبال ارزش های انقلاب و خون شهدا مسئول دانسته و در حد توان در این مسیر گام بر می دارند.

حضور پررنگ و سرافرازانه دانشجویان و اساتید دانشگاه در جبهه های نبرد حق علیه باطل در صحنه دفاع مقدس را باید شاهدی بر این مدعا دانست. پس از عروج ملکوتی شهید محمود کرمی دانشجوی رشته معارف اسلامی و علوم سیاسی ورودی سال 61 به عنوان اولین تقدیمی دانشگاه به نظام مقدس جمهوری اسلامی، سی وهفت پرستوی دیگر عاشقانه راه وی را پیمودند تا در شرایطی که دانشگاه در طی آن سال ها کمتر از ششصد دانشجو داشت، عزیزان خود را در این مسیر تقدیم نماید.

قریب به 2000 دانشجو در سال تحصیلی جاری در دانشگاه امام صادق علیه السلام به تحصیل علم و تربیت می پردازند و تا کنون قریب به 6000 دانش آموخته برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تربیت کرده است.

معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه امام صادق علیه السلام با توجه به شرایط، امکانات و نیازمندی جامعه در مقطع کنونی با طرحی جامع نسبت به معرفی دستاوردهای پژوهشی دانشگاه، ارزیابی سازمانی ـ کارکردی آن‌ها و بالاخره تحلیل شرایط آتی اقدام نموده که نتایج این پژوهش‌ها در قالب کتاب، گزارش، نشریات علمی و… تقدیم علاقه‌مندان می‌گردد. هدف از این اقدام ـ ضمن قدردانی از تلاش خالصانه تمام کسانی که با آرمان و اندیشه‌ای بزرگ و ادعایی اندک در این راه گام نهادند ـ درک کاستی‌ها و اصلاح آن‌ها است تا از این طریق زمینه پرورش نسل جوان و علاقه‌مند به طی این طریق نیز فراهم گردد؛ هدفی بزرگ که در نهایت مرجعیت مکتب علمی امام صادق علیه السلام را در گستره بین‌المللی به همراه خواهد داشت (ان‌شاءالله).

اگرچه انتشار منابع درسی کارآمد بنا بر نیاز دانشجویان دانشگاه امام صادق علیه السلام، از بدو تأسیس دانشگاه در سال 1361 در برنامه کاری سه دانشکده آغازین دانشگاه (الهیات، علوم سیاسی و اقتصاد) قرارداشته است، لیک با ارائه رشته‌های دیگر در برنامه آموزشی دانشگاه (مدیریت، حقوق و فرهنگ و ارتباطات) و نیز افزوده‌شدن مقطع دکتری به برنامه‌های درسی این مرکز، نیاز به تأسیس واحد انتشاراتی مستقل، بیش‌از‌پیش ضروری می‌نمود. لذا جهت نیل به این مهم، انتشارات دانشگاه، تحت نظارت معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه و در سال 1378 تأسیس شد. لذا معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه با توجه به شرایط، امکانات و نیازمندی‌های جامعه با طرحی جامع نسبت به معرفی دستاوردهای پژوهشی دانشگاه در قالب کتاب، گزارش، نشریات علمی-پژوهشی اقدام نموده تا هم از تلاش خالصانه تمام کسانی که به آرمان و اندیشه‌ای بزرگ و ادعایی اندک در این راه گام نهاده‌اند قدردانی شود و هم با درک کاستی‌ها و اصلاح آن‌ها، زمینه پرورش نسل جوان و علاقه‌مند را فراهم آورد.

انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام به مثابه بازوی ترویجی دانشگاه اسلامی مرجع کشور، طی قریب به 20 سال فعالیت در حوزه‌های علوم انسانی و اسلامی در راستای افق‌گشایی مرزهای دانشی و تا کنون توانسته است با قریب به 1000 عنوان اثر تألیفی، تنظیمی، تدوینی و ترجمه‌ای، پاسخگوی بخشی از نیاز روزافزون جامعه علمی کشور باشد.

انتشار بیش از 400 عنوان کتب میان‌رشته‌ای در زمینة علوم انسانی ـ اسلامی، انتشارات دانشگاه‌ را یکی از پیشگامان تهیه و طبع این آثار در کشور به‌شمار می‌آورد. هم‌چنین ایجاد ظرفیت تولید سالانه بیش از 100 عنوان کتاب نشر اولی و تحقق این ظرفیت در ادوار مختلف، انتشارات دانشگاه را در رسته ناشران حرفه‌ای کشور قرار داده است.

علاوه بر آنچه گفته شد، انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام در زمینه نشر آثاری با رویکرد آموزش زبان (عربی و انگلیسی) و روش پژوهش و تحقیق نیز آثار فاخری را ارائه نموده است که برخی از آن‌ها جزو پرفروش‌ترین آثار این حوزه در کشور به‌حساب می‌آیند. انتشارات دانشگاه در شان ترویج آثار خود نیز اقدام به برگزاری نشست‌های معرفی و نقد کتاب، کارگاه‌ها، مسابقات علمی، رویدادهای نوآوری و کارآفرینی اجتماعی اقدام به راه‌اندازی مجموعه‌ای جهت مراجعه اهالی علوم انسانی اسلامی با عنوان “کتاب صادق؛ مرکز عرضه تخصصی کتب علوم انسانی اسلامی” کرده و دسترسی‌شان را نیز به آثار ناشران این عرصه در قالب منابع اطلاعاتی، منشورات چاپی و دیجیتال، پارسا‌ها، نسخ خطی و چندرسانه تسهیل نموده است. به همین منظور در سال 98 نیز اقدام به تاسیس فروشگاه مرکزی در قلب بازار نشر کشور در خیابان انقلاب نموده است.

از جمله افتخارات کسب شده انتشارات دانشگاه، کسب رتبه نخست و برگزیده شدن در جشنواره‌های ادوار مختلف سبک زندگی، کتاب سال دانشگاهی، کتاب سال دانشجویی، کتاب سال ایران، فارابی، کتاب مقاومت، کتاب فصل ج.ا.ایران، پژوهش فرهنگی سال ج.ا.ایران، دکترین مهدویت به شمار می‌آید.

انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین ناشران دانشگاهی کشور که به‌طور ویژه و تخصصی در حوزه‌های مطالعاتی بین‌رشته‌ای فعالیت می‌نماید مفتخر است در بازه زمانی فعالیت خود در عرصه علمی کشور آثار شایسته و درخوری را به جامعه علمی و دانشگاهی کشور عرضه نماید و امید دارد تا در پرتو عنایات الهی با ادامه روند روبه رشد خود در ارائه خدمات علمی به جامعه دانشگاهی کشور گام‌هایی استوار در تحقق رسیدن به دانشگاه اسلامی مرجع بردارد.